Aquest curs a ISEDUCA ens vàrem plantejar un nou repte. Com podríem captar l’atenció dels nens i nenes de 4 i 5 anys per treballar amb ells aspectes d’educació viària?
Al principi vàrem decidir els objectius i els continguts a treballar. Després d’anys d’experiència amb l’educació viària això no va ser gaire problemàtic. Sols calia prendre decisions de quins aspectes prioritzàvem. En aquest cas vàrem escollir:
· Identificar la vorera pels vianants i la carretera pels vehicles.
· Respectar els colors dels semàfors.
· Interioritzar la importància de mirar a dreta i esquerra abans de creuar en qualsevol situació.
· Reconeixement del comportament de seguretat quan som vianants.
Donar la mà l’adult
Utilitzar el pas de vianants
No córrer per la vorera
Utilitzar el lloc correcte per a jugar.
Fer cas als policies
· Tenir especial cura de les mesures de seguretat com a passatgers de vehicles.
Ús dels sistemes de retenció infantil
· Identificar les mesures de seguretat com a conductors de vehicles.
Disminuir la velocitat per evitar accidents
Respecte a altres vehicles
Respecte als vianants
Fer cas als policies
· Sentir-se orgullós de ser un “BON VIANANT”.
Però va ser en el moment de decidir quina metodologia utilitzar que van començar els dubtes.
Com podrem fer que els alumnes resolguin situacions viàries com a vianants i com a passatgers? Ens entusiasmen les activitats amb metodologies de gamificació, de treball en grup, de pensament computacional i resolució de problemes. Però, com fer-ho per a nens i nenes de 4 i 5 anys? Ens podran ajudar els robots? Quins robots? Necessitarem molts robots? Tenim un pressupost per materials limitat, és viable?
Estava clar que calia investigar per intentar resoldre els dubtes i trobar la millor solució. Tocava fer repàs de quins robots hi ha ara per ara al mercat per aquestes edats. Alguns ja els coneixíem per haver-los utilitzat anteriorment, el que ens va portar ràpidament a descartar els que no ens semblaven adequats i quedar-nos amb la Bee-bot, una vella amiga nostra, el Talet-Bot i l’Indi. Aquests dos últims no els coneixem gaire, per tant, hem hagut d’experimentar amb ells i jugar-hi. Ens encanta jugar amb els robots i qualsevol excusa és bona per fer-ho!
Ens va ajudar molt parlar amb la Rocío @Robotica_rocio. La millor experta en robòtica educativa que coneixem i que sempre està disposada a donar-nos un cop de mà. MOLTES GRÀCIES ROCÍO!
Finalment, l’activitat a l’aula s’organitza en un gran grup amb dos moments diferenciats. En el primer moment els alumnes s’identifiquen com a vianants i amb el suport del robot Bee-bot resolen diverses situacions viàries com a vianants. En el segon moment els alumnes s’identifiquen com a conductors o passatgers i amb el suport del robot Indi resolen diverses situacions viàries com a conductors.
I ja som a l'aula. Veurem què passa. Primer presentem les dues Bee-bots als alumnes, com a vianants vinguts de lluny que no saben com ho han de fer per circular per la nostra ciutat. A continuació posem reptes/preguntes i els alumnes han de fer arribar el robot a la resposta correcte. Així anem mostrant a les Bee-bot els comportaments com a vianants que ens interessen.
A la segona part presentem els dos Indi als alumnes, com a conductors vinguts de lluny que no saben com ho han de fer per circular amb seguretat. A continuació posem reptes/preguntes i els alumnes han de fer arribar el robot a la resposta correcte. Així anem mostrant als Indi els comportaments com a conductors que ens interessen.
És perfecte poder comptar amb els dibuixos dels reptes que des de TandemProjects ens han preparat especialment per l’activitat.
El resultat és fabulós.
Després de posar-ho en marxa a les aules d’educació infantil de Santa Coloma de Gramenet podem afirmar que funciona. Els alumnes no perden l’interès en cap moment. Tots participen amb ganes i respecten l’odre per donar les instruccions a les Bee-bot i els Indi.
Una de les nostres pors era que invertíssim més temps a aprendre a fer funcionar els robots que en els continguts viaris que són el que realment ens interessa. No ha estat així, els alumnes són àgils en veure com funciona el robot. A nosaltres no ens preocupa si saben o no fer-ho i els ajudem sempre que cal. Alumnes, educadors i docents hem integrat que no estem fent classe de robòtica o programació. Que els robots sols són un instrument que utilitzem per treballar els reptes viaris. Un instrument per captar l’atenció dels alumnes a l’aula i perquè recordin l’activitat quan marxem.
Ara, a final de curs, quan toca fer repàs i valoració de la feina feta, a ISEDUCA marxem de vacances contents. Creiem que organitzat una activitat educativa atractiva i hem treballat els objectius d’educació viària que ens havíem proposat. Però encara més ens hem demostrat a nosaltres mateixos que utilitzar robots a les aules no vol dir obligatòriament fer robòtica o programació. Que els podem utilitzar per treballar qualsevol mena de continguts.
Ja tenim ganes exportar aquesta experiència a altres activitats.
コメント